Activiteiten

Jezus, een gezongen biografie

Op 7 april 2019 concerteert het ensemble INTERVALLI in de Turnhoutse begijnhofkerk. INTERVALLI brengt muziek van diverse componisten die het leven van Jezus illustreren: van Josquin tot Monteverdi. Aanvullend mag je orgelstukken verwachten van Iris Eysermans en een verhaal van Ria van den Brandt.

Jezus - Een gezongen biografieAl in de eerste eeuwen van onze jaartelling werd Christus' leven een dankbare inspiratiebron voor beeldende kunstenaars. Ook in de muziekhistorie zien we deze traditie. Vooral de gebeurtenissen rondom zijn geboorte en zijn lijden werden veelvuldig in muziek vertaald. Zo zijn de passies van Bach absolute hoogtepunten.

Maar voorafgaand aan de barokke periode is er ook fantastische muziek gecomponeerd waarin Jezus is bezongen, geroemd en verheerlijkt: de renaissance. Uit die periode van ongeveer twee eeuwen is een immens veelstemmig repertoire overgeleverd, vb. de meesterwerken van de Vlaamse polyfonisten. Ze verdienden hun brood niet alleen in de Lage Landen, in heel Europa werden ze kapelmeesters aan vorstenhoven en kathedrale kerken.

Het ensemble INTERVALLI, onder leiding van Marianne Salden, koos muziek uit die periode die het leven van Jezus illustreert. Van Josquin tot Monteverdi: Vlaamse, Spaanse, Engelse en Italiaanse componisten wiens muziek ontroerend en aangrijpend is.

Iris Eysermans brengt aanvullend een aantal orgelstukken, en Ria van den Brandt vertelt het verhaal.

20 jaar Unesco-Werelderfgoed 

In 2018 vierde het vernieuwde begijnhof 20 jaar UNESCO-Werelderfgoed. Het jubileum werd uitgebreid gevierd met een waaier aan activiteiten

Hier vind je het volledige jaarprogramma.