Activiteiten

Zomer in het museum

Elk zomervakantie verwent het Begijnhofmuseum de bezoekers met gratis toegang op woensdag. Om 14 uur start dan bovendien een gratis rondleiding die je ook op het Begijnhof, in de kerk en in de kapel voert. Uiteraard komt de tentoonstelling 'Merklappen - visitekaartjes avant la lettre' ook aan bod. Voor kinderen is een schattenzoektocht beschikbaar om het museum te verkennen.

Koppel er een picknick aan vast op het mooiste begijnhof (Unesco-werelderfgoed) ter wereld en je hebt een geslaagde vakantiedag!

Begijnhof Turnhout - Foto: Jef Sauvillers


Workshop: Borduren op kleding

Borduren is weer helemaal in! We zien de mooiste borduurcreaties op Instagram of Pinterest.  Borduurwerk geeft een prachtige, eigen touch aan een kledingstuk. Uniek dus!
Eva Verbruggen - freelance handwerkster met een passie voor textiel, papier en natuur -komt speciaal naar Turnhout om jou goesting te doen krijgen in het borduren!

Breng een kledingstuk naar keuze mee, zolang het maar geen stretch bevat, bv. een licht jeansjasje, -hemd of -broek, of een jurk in geweven katoen of linnen. Ook een keukenhanddoek of een zakdoek werken prima.
Eva bekijkt samen met jou de haalbaarheid van je idee. Je krijgt een initiatie in een aantal basissteken en leert van haar hoe je te werk kunt gaan. Tijdens de workshop begeleidt ze je op jouw ritme.
Voor deze workshop heb je geen ervaring nodig. Op het einde heb je verschillende steken onder de knie en een afgewerkt ontwerp. Heb je een grote tekening gekozen? Dan kun je die thuis nog verder afwerken.

Borduren op kleding

EVA wie?

Eva Verbruggen heeft van handwerken haar beroep gemaakt. Ze verkoopt eigen werk in haar webshop, maar ontwerpt ook voor creatieve bedrijven en magazines (Veritas, Libelle, Nest). In "Het Atelier van Eva V." geeft ze workshops in een gemoedelijke sfeer. 

 • Zaterdag 21 september 2019 van 14 tot 17 uur
 • Deelname: 60 euro
 • Schrijf je nu in!

MERKwaardig erfgoed, een verhaal over MERKlappen

Lezing door Erica Uten in het kader van de tentoonstelling over Merklappen. 

 • Woensdag 3 oktober 2019 om 20 uur
 • De toegang is gratis
 • Let op: omwille van plaatsgebrek gaat de lezing door in het Taxandriamuseum, Begijnenstraat 28.

Borduren in een ring

Net zoals de voorbeelden in de expo Merklappen - Visitekaartjes avant la lettre maken de deelnemers een merklapje in kruisjessteek. De lesgeefster heeft enkele voorbeelden van tafereeltjes, motieven en verschillende alfabetten die men kan borduren. Om een mooi resultaat te bekomen borduurt iedereen op hetzelfde kaaslinnen en met hetzelfde borduurgaren dat men koopt bij inschrijving.

 • Woensdag 23 oktober 2019 van 13.30 tot 16 uur
 • Voor grootouders en kleinkinderen
 • Begeleiding door Chris Jansen
 • De inschrijvingen gebeuren door Dinamo.
 • Deelnameprijs: 7,50 euro - kinderen: 1 euro – UiTpas: 1,50 euro
 • Materiaalkosten: 10 euro (borduurpakket: borduurring, kaasdoek, DMC borduurgaren, borduurnaald en borduurpatroon). Je kunt zelf een borduurpatroon meebrengen