Afscheid van Harry de Kok

januari
2020

Harry de KokMet droefheid melden we dat Harry de Kok (°1944), gewezen stadsarchivaris van Turnhout, op 30 december 2019 overleden is. Harry sukkelde al een tijd met zijn gezondheid maar dit had niemand zien aankomen. Als archivaris en conservator was Harry meer dan 30 jaar lang dé autoriteit op het vlak van de geschiedenis en het erfgoed van Turnhout.

Harry studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit van Gent en werkte daarna vier jaar bij het ministerie van Nederlandse Cultuur. In februari 1973 startte hij als stadsarchivaris in Turnhout. Hij zorgde voor een echte studiezaal, zette de eerste conservatie- en restauratieprojecten op en kon tientallen lokale verenigingen en bekende inwoners overtuigen om hun historisch archief aan het Stadsarchief te schenken.
Tijdens zijn loopbaan beheerde Harry maar liefst drie stedelijke musea: naast het Taxandriamuseum waren dat het Museum van de Speelkaart (1977) en het Begijnhofmuseum (2001). Hij had heel wat aandacht voor de inrichting en de uitbreiding van de collecties.

Harry had een groot netwerk en was lid van heel wat verenigingen, waaronder uiteraard de Geschied- en Oudheidkundige Kring Taxandria.

Toch was Harry op de eerste plaats historicus en een groot erfgoedliefhebber. Hij was een geboren verteller en publiceerde tal van boeken en artikels over de Turnhoutse geschiedenis, met als bekendste zijn “Gids voor het oude Turnhout” (1980) en “Groei van een stad” (1983). Hij was actief op het vlak van monumentenzorg en archeologie. Zo stond hij mee aan de wieg van de Archeologische dienst van de Antwerpse Kempen. Meermaals klom hij op de barricade voor het behoud en de restauratie van bedreigde Turnhoutse gebouwen zoals het klooster van de Minderbroeders en de Theobalduskapel. Hij hielp bovendien mee om de stad toeristisch op de kaart te zetten: hij zorgde als eerste voor een opleidingenreeks voor stadsgidsen en had een belangrijke bijdrage bij de grote herdenking van de Slag van Turnhout in 1989. Na zijn pensionering in 2009 was Harry voorzitter van de Museumraad en bestuurslid van de Kring Taxandria en van de Vrienden van het Begijnhof. Kortom, Harry leefde en ademde Turnhout.

Velen onder ons kenden Harry als een gezelligheidsmens. Hij lachte graag en bezat een flinke dosis humor. Hij genoot ervan om samen een pint te pakken of een boom op te zetten met goede vrienden. Zijn kleinkinderen waren zijn oogappels. De ziekte van zijn jongste zoon dwong hem al een hele tijd om zijn leven aan te passen.
We zullen Harry's innemendheid en verhalen erg missen…