Erfgoeddepot Noorderkempen

Regionaal Onroerenderfgoeddepot

Vorig jaar kregen Stad Turnhout en Erfgoed Noorderkempen van minister Bourgeois de erkenning tot ‘Regionaal Onroerenderfgoeddepot’. Een mond vol voor een dienstverlening die voorziet in de opvang van en informatie over archeologische vondsten en bouwhistorische elementen. In Turnhout werd de organisatie ‘Erfgoeddepot Noorderkempen' gedoopt.

Wat te doen met archeologische of bouwhistorische vondsten?

Stel je voor dat je het huis van je overleden grootvader leeg maakt en op de zolder vondsten uit opgravingen of een stuk van een oud gebouw vindt, bijvoorbeeld een gevelsteen met opschrift.  Een rit naar het containerpark is geen optie in dit geval, een telefoontje naar Erfgoeddepot Noorderkempen wel!

Regionaal verhaal

Erfgoeddepot Noorderkempen bevindt zich in het voormalige fabrieksgebouw Mesmaekers, boven het Nationaal Museum van de Speelkaart. Naast het bewaren van de eigen stedelijke museumcollecties, neemt het een dienstverlenende functie op voor het onroerend erfgoed uit het werkingsgebied van Erfgoed Noorderkempen. Het gaat dan om elf gemeenten: Turnhout, Oud-Turnhout, Arendonk, Baarle-Hertog, Hoogstraten, Rijkevorsel, Merksplas, Vosselaar, Beerse, Kasterlee en Ravels.

Wat mag je verwachten?

De erfgoedmedewerkers geven advies over hoe je de vondsten kunt bewaren, reinigen of restaureren. Ze kunnen een object een historisch waardeoordeel geven, maar geen financieel. Indien de eigenaar het wenst kan hij het stuk tijdelijk of definitief overdragen aan het erfgoeddepot omdat dit aan alle klimatologische eisen voldoet.  Erfgoeddepot Noorderkempen richt zich niet alleen tot privé-eigenaars, maar voor vondsten uit archeologisch of bouwhistorisch onderzoek ook tot projectontwikkelaars, aannemers,  architecten, studiebureaus. Het belangrijkste doel is natuurlijk het behoud van ons erfgoed.

Om de betrokkenheid van onze inwoners te vergroten bij het uitbouwen van een beleid rond onroerend erfgoed, wordt binnenkort een intergemeentelijke onroerend erfgoed adviesraad (IOE-A) opgericht.

Een eerste case

Eerder dit jaar werd bij het leegmaken van een garagebox in Kasterlee een glasraam gevonden. De box hoorde bij een appartement dat eigendom is van het OCMW.  Een poging om de vroegere eigenaars op te sporen, leverde niets op. Onderzoek wees wel uit dat het om een 19de-eeuws neogotisch brandglasraam met als thema Onze-Lieve-Vrouw van de 7 Weeën/Smarten gaat.  In afwachting van meer info is het glasraam nu veilig en wel ondergebracht in het erfgoeddepot.

Contact:
Erfgoeddepot Noorderkempen
Druivenstraat 18
2300 Turnhout
014 44 33 98
e-mail: karlien.devoecht@turnhout.be