Feestprogramma 20 jaar UNESCO-werelderfgoed

In 1998 erkende UNESCO dertien Vlaamse begijnhoven als werelderfgoed. Turnhout en Leuven werkten samen met verschillende partners een feestprogramma uit om de twintigste verjaardag daarvan te vieren. Verschillende steden die begijnhoven huisvesten, vieren het jubileum met uiteenlopende activiteiten.

Startschot van het feestjaar is de tentoonstelling 'Begijnhoven. Eeuwenoud. Eigentijds' die vanaf 1 augustus 2018 rondreist naar verschillende steden en gemeenten met een begijnhof.

Vlaamse_Begjnhoven

Leuven

• Maandag 10 december 2018 om 20.15 uur: concert 'La Fête Dieu' door gregoriaans koor Psallentes met dirigent Hendrik Vanden Abeele in Sint-Jan-de-Doperkerk in het Groot Begijnhof.

Turnhout

Het voorbije jaar vonden ingrijpende wegenwerken plaats op het begijnhof. Stad Turnhout, OCMW Turnhout, de Bewonersvereniging Begijnhof, Erfgoed Noorderkempen en de vzw Vrienden van het Begijnhof van Turnhout vieren de heraanleg en de twintigste verjaardag met een reeks publieksactiviteiten.

• Vrijdag 19 oktober 2018: Auteur Hilde Gerard staat bekend voor haar spannende (jeugd)boeken. Tijdens de Nacht van het Kempens Erfgoed vertelt ze daarover in het Begijnhofmuseum. Meeslepend, zinderend en helemaal in de sfeer van het begijnhof waar sommige scènes zich afspelen. Gidsen staan klaar om je rond te leiden in het museum en de expo ‘Ontmoeting & Contrast’.
    Boekvoorstelling: 20 uur
    Korte rondleidingen: 19.30 uur en 21 uur
    Het museum is open van 19 tot 21.30 uur

• Zondag 18 november 2018 van 14 tot 15 uur en van 15 tot 16 uur: Kunstendag voor Kinderen met workshop in het Begijnhofmuseum rond de dagelijkse bezigheden van de begijnen.
    Om 9.30 uur is er ook een Eucharistieviering met uitvoering van de Deutsche Messe van Schubert in de Begijnhofkerk, door het Sint-Pauluskoor van Westmalle.

• Woensdag 12 december 2018: theologisch congres ‘Geschiedenis en spiritualiteit van de begijnenbeweging’ in cultuurhuis de Warande.
    Een organisatie van KU Leuven en Brepols Publishers.

• Donderdag 13 en vrijdag 14 december 2018: Congres ‘Heden en toekomst van begijnhoven’ in cultuurhuis de Warande.
    Een organisatie van Erfgoed Noorderkempen, Vlaamse UNESCO Commissie, Archief & Musea Turnhout, FARO, Werkplaats Immaterieel Erfgoed, CRKC, OCMW Turnhout en Brepols Publishers.

• Donderdag 13 december 2018, van 20.15 tot 21.30 uur: concert 'La Fête Dieu' door gregoriaans koor Psallentes met dirigent Hendrik Vanden Abeele samen met cultuurhuis de Warande in de Heilig-Kruiskerk. Tickets kosten 20 euro, bestel ze hier.

• Maandag 24 december 2018 vanaf 18 uur: Kerstavond ‘Kaarsjes op het hof’ - feestelijke editie.

• Dinsdag 25 december 2018: Gezongen kerstviering - Heilig Kruiskerk.

• Zaterdag 19 januari 2019: Afsluiting feestjaar - Turnhout by Night.

Verfilming Heilig Kruisprocessie

Voorbije activiteiten

• Woensdag 1 tot vrijdag 31 augustus 2018: rondreizende tentoonstelling 'Begijnhoven. Eeuwenoud. Eigentijds'  in de Universiteitsbibliotheek.
    De tentoonstelling in Leuven toonde ook een selectie die verwijst naar de geschiedenis van het Groot Begijnhof en die deel uitmaakt van het Universiteitsarchief en het Kunstpatrimonium KU Leuven. Leuven verwelkomde bijna 6.000 bezoekers!

• Zondag 9 september 2018: Open Monumentendag, brocantemarkt met kinderanimatie, oude ambachten, kunstexpo's (een organisatie van de Bewonersvereniging Begijnhof).
    Zo'n 1500 bezoekers bezochten de brocantemarkt.

• Zondag 16 september 2018: eucharistieviering gevolgd door de Heilig Kruisprocessie om 10.30 uur. De jaarlijkse processie op het begijnhof is een traditie die dateert uit de zestiende eeuw. Volwassenen en kinderen beelden diverse thema's uit, waarbij ook verwezen wordt naar de Heilige Begga en de begijnenbeweging. Dit jaar werd de processie gefilmd om te bewaren voor latere generaties! Op zondagnamiddag 2 december (de dag van de erkenning door UNESCO!) tonen we de film aan het grote publiek.
    In de namiddag kwam je opnieuw begijnen tegen op het begijnhof. Ze bidden, geven les of verzorgen de kruidentuin. De re-enactment toonde het dagelijkse leven van begijnen.

• Woensdag 19 september 2018: kruidenworkshop georganiseerd door DINAMO en de Vrienden van het Begijnhof.

Op 2 december 1998 schreef UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) de begijnhoven van Brugge, Dendermonde, Diest, Gent (twee begijnhoven), Hoogstraten, Kortrijk, Leuven, Lier, Mechelen, Sint-Truiden, Tongeren en Turnhout in op haar lijst van werelderfgoed.

Het feestjaar 2018 wordt gefinancierd door de Vlaamse overheid, het Europees Jaar voor het Cultureel Erfgoed, de Vlaamse UNESCO-commissie in België, Archief & Musea Turnhout, Stad Turnhout, KU Leuven en Erfgoed Noorderkempen. De partners zijn FARO, CRKC, Werkplaats Immaterieel Erfgoed, OCMW Turnhout, Vrienden van het Begijnhof van Turnhout, Brepols Publishers.