Feestprogramma 20 jaar UNESCO-Werelderfgoed

In 1998 werd het Turnhoutse begijnhof, samen met twaalf andere Vlaamse begijnhoven, erkend als UNESCO-Werelderfgoed. Het voorbije jaar vonden ingrijpende wegenwerken plaats op het hof. Stad Turnhout, OCMW Turnhout, de Bewonersvereniging Begijnhof, Erfgoed Noorderkempen en de vzw Vrienden van het Begijnhof van Turnhout vieren de heraanleg en de twintigste verjaardag met een reeks publieksactiviteiten.

• Zondag 9 september 2018: Open Monumentendag, brocantemarkt met kinderanimatie, oude ambachten, kunstexpo's (een organisatie van de Bewonersvereniging Begijnhof)

• Zondag 16 september 2018: eucharistieviering gevolgd door de Heilig Kruisprocessie + cultuurmarkt op het Warandeplein, dat via een doorgang door het Sint-Victorinstituut verbonden wordt met het begijnhof.
    Re-enactment waarbij het dagelijkse leven van begijnen getoond wordt.

Begijnhof Turnhout

• Woensdag 19 september 2018: kruidenworkshop georganiseerd door DINAMO en de Vrienden van het Begijnhof.

• Oktober 2018: rondreizende tentoonstelling ‘Begijnhoven. Eeuwenoud. Eigentijds’ van Alexander Kerkhof in Begijnhof nr. 30.

• Vrijdag 19 oktober 2018: Auteur Hilde Gerard staat bekend voor haar spannende (jeugd)boeken. Tijdens de Nacht van het Kempens Erfgoed vertelt ze daarover in het Begijnhofmuseum. Meeslepend, zinderend en helemaal in de sfeer van het begijnhof waar sommige scènes zich afspelen. Gidsen staan klaar om je rond te leiden in het museum en de expo ‘Ontmoeting & Contrast’.
    Boekvoorstelling: 20 uur
    Korte rondleidingen: 19.30 uur en 21 uur
    Het museum is open van 19 tot 21.30 uur

• Zondag 18 november 2018: Kunstendag voor Kinderen: met workshop in het Begijnhofmuseum rond de dagelijkse bezigheden van de begijnen
    Eucharistieviering met uitvoering van de Deutsche Messe van Schubert in de Begijnhofkerk, door het Sint-Pauluskoor van Westmalle

• Maandag 10 december 2018, van 20.15 tot 21.30 uur: concert Psallentes in de Begijnhofkerk. Tickets kosten 20 euro, bestel ze hier.

• Woensdag 12 december 2018: theologisch colloquium ‘Begijnhoven in de Lage Landen’ - Corpus Christianorum, Begijnhof.
    Een organisatie van KULeuven en Brepols Publishers

• Donderdag 13 en vrijdag 14 december 2018: Colloquium ‘Heden en toekomst van begijnhoven’ door Erfgoed Noorderkempen samen met Erfgoed Noorderkempen, CRKC, OCMW en Brepols Publishers

• Maandag 24 december 2018 vanaf 18 uur: Kerstavond ‘Kaarsjes op het hof’ - feestelijke editie

• Dinsdag 25 december 2018: Gezongen kerstviering - Heilig Kruiskerk