Finissage 'Ontmoeting & contrast'

december
2018

Op donderdag 24 januari 2019 wordt de finissage gehouden van de tentoonstelling ‘Ontmoeting & Contrast – Hedendaagse kunst in dialoog met de begijnhofcollectie’ van het Begijnhofmuseum. Na drie korte inleidingen vindt een panel- en publieksdiscussie plaats. Vooraf kan het publiek de expo bezoeken.

De collectie van het Begijnhofmuseum in Turnhout is gevarieerd en bevat de nodige religieuze kunst. Ook moderne kunstenaars werken rond het thema ‘religie’. In de tentoonstelling ‘Ontmoeting & Contrast’ krijgen traditionele kunstwerken in het museum een hedendaagse tegenhanger vanuit diverse kunststromingen, van expressionisme tot popart en streetart. Soms lijkt het kunst met een drempel en wordt er extra inleving gevraagd van de toeschouwer. Een aandachtige kijker wordt echter vaak beloond met onverwachte beelden en inzichten.

In de tentoonstelling komt ook het hergebruik van devotiebeelden aan bod. Kunstenaars en beeldhouwers geven een nieuwe betekenis aan heiligenbeelden, dit levert een andere beeldtraditie op rond religieuze vormen en thema’s. De verrassende beelden vertellen nieuwe verhalen over mens, maatschappij en religie.

De expo loopt tot zondag 27 januari 2019. Als afsluiter organiseert het museum een symposium onder de noemer ‘Kunst zonder Kerk – Kerk zonder kunst’.

Uitsnede uit 'Die Grablegung' - J.J. Michnia

Programma

Voorzitter en welkom: Jef Van den Bergh, vzw Vrienden van het Begijnhof Turnhout

Inleiders (3 x 10-15 minuten)

• Christian Wittebroodt,voorzitter Museum voor Moderne Religieuze Kunst in Brussel: inleiding religieuze kunst in de 20ste eeuw, met nadruk op de huidige tijd.
  • Hugo Kaagman, streetart kunstenaar vertelt over zijn religieuze schilderijen (“Christendom moderniseren”).
  • Pastoor Rudi Mannaerts, pastoor Sint-Andries Antwerpen & verantwoordelijke Toerisme Portaal: over de betekenis van schilderijen, de kerk & religieuze kunst.

Panel (discussie & uitwisseling)

• Moderator: Ivo Verheyen, oud-conservator Jakob Smitsmuseum & journalist
  • Deelnemers: Christian Wittebroodt, Hugo Kaagman, Rudi Mannaerts en Marcel Gielis, kerkhistoricus & theoloog

Praktische informatie

• Let op: De finissage gaat door in het Taxandriamuseum Turnhout, Begijnenstraat 28.
  • Aanvang: 20 uur
  • Vanaf 18.30 uur is een bezoek aan de tentoonstelling in het Begijnhofmuseum mogelijk, Begjinhof 56.
  • De deelname aan de finissage en het bezoek aan de expo zijn gratis.
  • Vooraf reserveren is niet nodig.

• Archief & Musea Turnhout (Begijnhofmuseum)
  • Vrienden van het Begijnhof van Turnhout
  • Davidsfonds Turnhout