Crowdfunding - Processionale
16de-eeuws muziekboek heeft toppresentatie!
In het Begijnhofmuseum kun je een 16de-eeuws muziekhandschrift digitaal doorbladeren én beluisteren. Het muziekboek of processionale bevat gregoriaanse gezangen voor de jaarlijkse processies en heiligenfeesten. Twee eeuwen lang werd het boek actief gebruikt en zelfs aangevuld door de Turnhoutse begijnen. Omdat het zo uniek is, gaf de Vlaamse overheid het eerder al een plaats op de lijst van Vlaamse topstukken. De nieuwe presentatie is mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van het Begijnhof van Turnhout vzw’, het ensemble Psallentes, Stad Turnhout en het crowdfundingproject ‘Geef de Turnhoutse begijnen een stem’.
Hoe dit project evolueerde lees je hieronder, terug in de tijd.
Begijnenliederen op cd (oktober 2015)
Naar aanleiding van dit unieke project heeft Psallentes recent een nieuwe versie van de succesvolle Beghinae-cd (2011) uitgebracht. Het gaat om gregoriaanse muziek uit de begijnhoven van Amsterdam, Antwerpen, Turnhout, Brugge en Mechelen. Muziek die volgens Koen Van Meel (Kwadratuur) 'heel wat minder ‘begijnerig’ klinkt dan het clichébeeld van deze religieuze dames laat vermoeden.'
De nieuwe uitgave ‘Beghinae II’ is een dubbel-cd, aangevuld met een selectie van de liederen uit het Turnhoutse processionale. Te koop in het Begjinhofmuseum voor 18 euro.
Presentatie gedigitaliseerd manuscript (september 2015)
Op 23 september werd het gedigitaliseerde processionale officieel voorgesteld in het Begijnhof. Vanaf nu kan het publiek door het manuscript 'swipen' en de liederen beluisteren. Een smaakmaker door Psallentes vind je hier.
Dank aan iedereen die meegewerkt heeft aan het project!
Fotoalbum officiële presentatie.
Inzingen én tonen! (februari 2015)
Deze zomer voltooit Psallentes het inzingen van alle liederen van het historische muziekboek. Intussen is de nodige hard- & software aangekocht met hulp van de Vrienden van het Begijnhof van Turnhout. De digitale versie mét geluid is vanaf 24 september te bewonderen in het museum!
Digitalisering is een feit! (september 2014)
Na een opdracht in Vaticaanstad is Alamire Foundation gisteren (10 september 2014) met een mobiel labo neergestreken in het Turnhoutse Stadsarchief. Lynda Sayce werkt er nauwgezet aan het digitaliseren van het 16de-eeuwse muziekhandschrift van het Begijnhofmuseum. Een secure opdracht met een machtig resultaat. Elk minutieus detail is opeens duidelijk zichtbaar.
Deze waardevolle realistatie was enkel mogelijk dankzij de steun van onze donateurs!
Bekijk hier enkele afbeeldingen.
Muzikaal ensemble Psallentes brengt ‘De begijnenprocessie’
Op zondag 22 juni 2014 om 15 uur presenteerde Psallentes begijnengezangen in de begijnhofkerk van Turnhout. Zes jonge zangeressen brachten gezangen uit de 16de en 17de eeuw. De bronnen van deze gezangen zijn afkomstig van de begijnhoven van Brugge, Antwerpen, Mechelen en Turnhout. Het publiek - waaronder enkele donateurs - waren onder de indruk van de prachtige stemmen en de unieke sfeer die de zangeressen creëerden in de begijnhofkerk.
Bekijk hier enkele sfeerbeelden.
We gaan door! (februari 2014)
Dankzij jullie enthousiasme durven we het aan een vervolg te breien aan ons processionaleproject. Daarom verlengen we de termijn van de crowdfunding tot de tweede week van maart. 2 600 euro hadden we nodig om het volledige manuscript te digitaliseren. Dit kunnen we al zeker (laten) realiseren.
Intussen overstijgen we het oorspronkelijke doel ruimschoots. 41 donateurs verzamelden 152% of 3 950 euro. Elke euro boven de 2 600 zal gebruikt worden voor het inzingen en professioneel opnemen van het muziekhandschrift. Om alle liederen te kunnen registreren, mikken we op 250 %. Wil jij ons hierbij helpen? Surf dan naar Boekensteun.
We zijn alle donateurs in elk geval ontzettend dankbaar!
Vervolgproject (februari 2014)
Het is zover: we hebben 100% bereikt! De digitalisering van het muziekhandschrift kan doorgaan. Het team van het Begijnhofmuseum haalt opgelucht adem en dankt alle 40 donateurs van harte om dit mogelijk te maken. Stiekem hoopten we al op een vervolgproject en met nog enkele dagen te gaan, lukt dat misschien (gedeeltelijk) wel.
Eventuele bijkomende donaties willen we graag gebruiken voor het inzingen en professioneel opnemen van alle liederen. Uit onderzoek blijkt dat de 120 bladzijden 180 minuten muziek opleveren! Het manuscript kan dan niet alleen doorbladerd, maar ook integraal beluisterd worden in het museum.
Help jij mee? Surf dan naar de website van Boekensteun en laat de Turnhoutse begijnen opnieuw zingen!
Crowdfunding: Geef de Turnhoutse begijnen een stem!
(december 2013)
In februari 2000 werd bij het opruimen van de zolder van de infirmerie op het begijnhof van Turnhout een verrassende ontdekking gedaan. Onder het stof lagen 17 muziekhandschriften en 56 drukken van de 16de tot de 20ste eeuw opgeborgen. Een buitengewone vondst, want muziekcollecties uit begijnhoven zijn bijzonder zeldzaam.
Processionale
Het meest opmerkelijke handschrift van de collectie kreeg een ereplaats in het Begijnhofmuseum: een 'processionale' uit 1550. Dit handschrift bevat gregoriaanse gezangen voor de jaarlijkse processies en heiligenfeesten. Het is uniek omdat het de lokale gebruiken en de begijnentradities weerspiegelt. Twee eeuwen lang werd het boek actief gebruikt en zelfs aangevuld door de Turnhoutse begijnen. Het manuscript is sinds 2009 opgenomen op de Topstukkenlijst van de Vlaamse overheid, wat meteen het belang aantoont.
Een open boekOm het te beschermen tegen lichtinval ligt het processionale momenteel gesloten in een geklimatiseerde vitrinekast. En dat is jammer, want het boek is niet alleen inhoudelijk waardevol, het is ook erg mooi. Daarom willen we deze prachtige gezangen weer tot leven brengen. In een eerste stap door het volledige handschrift te laten digitaliseren, zodat bezoekers in het museum virtueel door het boek kunnen bladeren. Later willen we een opname maken van alle gezangen, zodat ook de bijhorende muziek weer door iedereen kan beluisterd worden.
Jouw steun
Voor dit digitalisatieproject zoekt het Begijnhofmuseum 2600 euro. Iedereen die de begijnen en hun muziek een warm hart toedraagt, kan hen steunen via Boekensteun. Je hebt de keuze tussen verschillende bedragen. Het museum voorziet bovenden een return voor giften vanaf 15 euro.
Bekijk hier het filmpje over het crowdfundingproject.