Ontmoeting & Contrast - Hedendaagse kunst in dialoog met de begijnhofcollectie

Tentoonstelling van 27 mei 2018 tot 27 januari 2019

Kunstthema’s zijn universeel. Hedendaagse kunstenaars werken vaak rond dezelfde thema’s als hun collega’s eeuwen geleden. ‘Ontmoeting & Contrast’ gaat daarop in en plaatst religieuze kunst uit de collectie van het Begijnhofmuseum tegenover moderne werken. Het resultaat is opvallend, soms tegendraads, altijd confronterend.

Het combineren van oud en modern in een museum gebeurt wel vaker, maar voor het Begijnhofmuseum is zo’n directe ontmoeting wel bijzonder. De voorwerpen in het museum hadden voor de begijnen oorspronkelijk een gebruiks- of religieuze waarde. Voor hedendaagse bezoekers is ook het kunstzinnige aspect van belang en het wordt dan extra interessant als kunstenaars uit verschillende periodes en stijlen elkaar ‘tegenkomen’.

Een deel van de werken is van de hand van Josef Jan Michnia (°1942). Die Pools-Duitse kunstenaar vervaardigde 33 kleurrijke olieverfschilderijen met belangrijke gebeurtenissen uit het leven van Jezus. Een selectie daarvan wordt getoond in confrontatie met tegenhangers van het museum. De regio is onder meer vertegenwoordigd door Remi Lens. Andere moderne kunstenaars die aan bod komen zijn Jacques Frenken, Ria Van Oosten, Peter Hofland en Hugo Kaagman. 

Uitsnede uit 'Die Grablegung' - J.J. Michnia

Ook heiligenbeelden worden opgevoerd, vaak hergebruikt door moderne kunstenaars. Ze geven commentaar op de hedendaagse cultuur, op het christendom en op de kerkelijke beeldtraditie. De soms indringende sculpturen vertellen nieuwe verhalen over de mens en religie.

‘Ontmoeting & contrast’ is een tentoonstelling die tegenstellingen aantoont, maar ook visies vermengt en vervolledigt.

Op donderdag 24 januari 2019 om 20 uur wordt de finissage van de expo gehouden. Na drie korte inleidingen vindt een panel- en publieksdiscussie plaats. Vooraf kan het publiek de expo bezoeken.


Klik hier voor meer info.


 

Begijnhofmuseum, Begijnhof 56, Turnhout
www.begijnhofmuseum.be

Afbeelding: Uitsnede van 'Die Grablegung' van J.J. Michnia

Het Katholiek Nieuwsblad (NL) bezocht de tentoonstelling en schreef er dit artikel over.
Ook Kerk & Leven publiceerde over de expositie.