Paasvakantie in de musea!

25
maart
2021

Yes! Vakantie! Op zoek naar een toffe uitstap? Het Speelkaartenmuseum, Taxandriamuseum en het Begijnhofmuseum hebben heel wat leuke tips voor je klaar.

 

MUSEUM VAN DE SPEELKAART

Zoektocht, nieuwe animatiefilmpjes én een gloednieuwe expo!

De familiezoektocht ‘Ronkende drukpersen en gekke speelkaarten’ daagt je doorheen het hele museum uit. Download het op je eigen toestel, of ontleen een tablet aan de balie om de opdrachten tot een goed einde te brengen.

Heb je ook als iets minder jonge museumbezoeker graag een digitale gids op zak? Volg dan de Klaverenroute, ook daarin neemt de Erfgoedapp je mee doorheen de museumzalen en verhalen. Dit is zeker combineerbaar met de zoektocht voor de kinderen. Een andere tip is de podcast die je meeneemt in de voetsporen van P.J Brepols.

Bovendien bieden de nieuwe animatiefilmpjes als introductie een kijk op Turnhout als grafische hoofdstad, de industriële revolutie of de geschiedenis van het kaartspel.

Vanaf 1 april is ook de tentoonstelling 'X-Censuur en Beeldcultuur' te zien, daag jezelf en je gezin uit tot (zelf)reflectie en dialoog. Hoeveel bloot is té bloot voor Instagram? Worden onze zeden losser of net preutser anno 201? Is humor altijd grappig? Staan censuur en vrije meningsuiting pal tegenover elkaar? Deze expo biedt geen antwoorden, maar stelt vragen.

Praktisch:

 • Prijs: de toegang tot het museum is gratis voor -18-jarigen, het ontlenen van de tablets is kosteloos. Raadpleeg hier de andere toegangsprijzen.
 • Geschatte duur: 1 uur en 30 minuten voor de zoektocht, 2 uur voor een museumbezoek mét expo X, Censuur en Beeldcultuur.
 • Je reserveert je museumbezoek vooraf telefonisch (014 41 56 21) of aan de balie van het museum.
 • Openingsuren: dinsdag tot vrijdag van 10 tot 17 uur. Zaterdag en zondag van 11 tot 17 uur.

 

 

 

TAXANDRIAMUSEUM

Kruisboogschieten in een museum?!

Schieten in een museum, kan dat? In de kelder van het 16de eeuwse Huis metten Thoren wel! Hendrik Wiske, het laatste hert van Turnhout, begeleidt je in de Erfgoedapp zodat je zelf een mini kruisboog kan proberen. 

Eerst neemt hij je  mee naar de Jachtkamer en de Herberg om te quizzen en te knutselen. Zo begrijp je al spelend waarom de Kempense bossen en heide een waar jachtparadijs waren voor de hertogen van Brabant! 

TIP: De Erfgoedapp kan op je eigen toestel of op een leentoestel van het museum gebruikt worden.

Praktisch:

 • Aangeraden voor kinderen van 4 tot 12 jaar.
 • Reserveer je bezoek vooraf telefonisch (014 43 63 35) of aan de balie van het museum.
 • Geschatte duur van het bezoek: 90 minuten.
 • De toegang tot het museum is gratis voor -18-jarigen. Bekijk hier de andere toegangsprijzen. Het ontlenen van de tablets is kosteloos.
 • Het museum is geopend van dinsdag tot zaterdag vanaf 14 tot 17 uur, en op zondag van 11 tot 17 uur.

 

 

 

BEGIJNHOFMUSEUM

Na jaren, zelfs eeuwen is de geldkist van pastoor Mermans plots opgedoken. De begijnen beginnen te dromen van luxe maar hebben de code van het slot nodig. Zoek je mee naar de cijfers in elke kamer met de Erfgoedapp? Dan kan je de vrome dames helpen hun 'schapraai' een grondige make-over te geven door hun sober porselein om te toveren tot het populaire blauwe versie. Neem een kopje en porseleinstift mee naar huis en pimp daar je eigen servies!

TIP: De Erfgoedapp kan op je eigen toestel of op een leentoestel van het museum gebruikt worden.

Praktisch:

 • Aangeraden voor kinderen van 5 tot 14 jaar.
 • Thuis porselein pimpen? 1 stuk porselein is gratis, een daarvoor bedoelde stift koop je voor 4 euro aan de balie (niet verplicht). Kijk hier hoe je thuis aan de slag kan.
 • Reserveer je bezoek vooraf telefonisch (014 42 12 48) of aan de balie van het museum.
 • Geschatte duur van het bezoek: 60 minuten.
 • De toegang tot het museum is gratis voor -18-jarigen. Bekijk hier de andere toegangsprijzen. Het ontlenen van de tablets is kosteloos.
 • Het museum is geopend van dinsdag tot zaterdag vanaf 14 tot 17 uur, en op zondag van 11 tot 17 uur.