Tentoonstelling 'Begijnhoven. Eeuwenoud. Eigentijds.'

De rondreizende tentoonstelling 'Begijnhoven. Eeuwenoud. Eigentijds' kijkt niet alleen naar de bewogen geschiedenis, maar focust ook op de hedendaagse cultuur die begijnhoven nog steeds relevant maakt.

Feestjaar Vlaamse begijnhoven 20 jaar UNESCO-werelderfgoed
MEER INFO

Begijnen
In de 12de eeuw zijn de eerste sporen terug te vinden van wat later een indrukwekkende beweging wordt van, met en door vrouwen. De begijnen zijn geen kloosterzusters, maar ook geen gewone burgers. Ze gaan op zoek naar een tussenweg, een eigen plek in de samenleving. Ze vestigen zich in een eigen stadje aan de rand van de ‘echte’ stad: het begijnhof. Hun onduidelijke status zal hen meer dan eens parten spelen door zeven eeuwen geschiedenis heen.

Vandaag
Ze hebben een rijk en goed gedocumenteerd verleden, maar daarnaast vertellen de begijnhoven ook een hedendaags, maatschappelijk interessant verhaal. Sociaal-maatschappelijke organisaties, culturele instellingen, ambachtslieden, tal van andere initiatieven én de huidige bewoners vinden er vandaag hun thuis. In een tijd waarin de nood  aan sociale voorzieningen hoog is en er gezocht wordt naar zingeving en rust -in contrast met het drukke ritme van de moderne samenleving- blijken de begijnhoven een krachtige en inspirerende plaats.

Voor dit project werden veertig begijnhofsites bezocht, voornamelijk in België. Tekenaar Stefaan Kerkhof maakte detailtekeningen, zijn zoon Alexander onderzocht de maatschappelijke tendensen. Het resultaat is een tentoonstelling over uniek erfgoed in de Lage Landen met tekeningen, historische thema’s, bijzondere verhalen, 360°-fotomateriaal en interviews met onder meer priester Daniël Alliet, kunstenaar Hans Op de Beeck en dirigent Sigiswald Kuijken.


TOER
Volgende data zijn al bekend:

 • Woensdag 1 tot vrijdag 31 augustus 2018, LEUVEN 
  i
  n de Universiteitsbibliotheek, Mgr. Ladeuzeplein 21, 3000 Leuven, gratis toegang, openingstijden: dagelijks van 10 tot 17 uur. 
  De tentoonstelling in Leuven toont ook een selectie die verwijst naar de geschiedenis van het Groot Begijnhof en die deel uitmaakt van het Universiteitsarchief en het Kunstpatrimonium KU Leuven.  
 • Vrijdag 2 tot vrijdag 30 september 2018, BRUSSEL 
  in de Sint-Jan Baptist ten Begijnhofkerk, Begijnhof 2062.
 • Donderdag 4 tot woensdag 31 oktober 2018, TURNHOUT 
  in Begijnhof nr. 30a, gratis toegang.
  Tijdens de 
  Nacht van het Kempens Erfgoed op 19 oktober is de tentoonstelling open van 19 tot 21.30 uur. 
 • Woensdag 2 tot woensdag 30 januari 2019, MECHELEN.
 • Vrijdag 1 tot donderdag 28 februari 2019, AARSCHOT.
 • Maandag 2 tot maandag 30 september 2019, BREDA, Nederland.
   De tentoonstelling kadert in het feestjaar rond 20 jaar erkenning van dertien Vlaamse begijnhoven als Unesco-werelderfgoed. 

Benieuwd naar alle activiteiten die georganiseerd worden tijdens het feestjaar? Volg het feestprogramma online mee!