Topstukken

 • Maquette van de kerk van het Heilig Graf

  Maquette van de kerk van h

  In 1684 trok eerwaarde heer Jan Steen uit Leiden (Nederland) op bedevaart naar Palestina om alle heilige plaatsen te bezoeken. Als bewijs dat hij deze pelgrimstocht volbracht had, bracht hij deze maquette mee naar huis.

  De maquette is 25 centimeter hoog, 42,2 centimter breed en 37 centimeter lang. Ze is gemaakt van cederhout, ivoor en parelmoer.

  In de zomer van 2007 verkozen de museummedewerkers de maquette tot Object van de Maand. Hier kan je de volledige fiche lezen.

 • Beeld van Catharina van Alexandrië

  Catharina_van_Alexandrie.jpg

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Het beeld van Catharina van Alexandrië is één van de laatste aankopen van het Begijnhofmuseum. Het werd op 30 september 2008 gekocht bij Sotheby's in Amsterdam.

  Het beeld werd midden 16de eeuw gemaakt in Mechelen uit walnotenhout. De polychromie is nog goed in tact.

  Catharina van Alexandrië was de patroonheilige van het begijnhof van Turnhout. Daarom hoort ze thuis in het museum. De museummedewerkers kozen voor dit beeld, omdat de afbeelding van het hoofd van keizer Maxentius aan Catharina's voeten uiterst zeldzaam is.

   

   

 • Processionale

  Processionale

  Een tiental jaren geleden ruimden de medewerkers van het OCMW de zolder van de infirmerie op het begijnhof op. Hier vonden ze ook een stapel oude boeken. Gelukkig vertrouwden ze die toe aan het museum - en gooiden ze hen niet bij het oud papier - want het bleek een zeldzaam muziekarchief te zijn.

  Dit processionale uit +/- 1550 is een koorboek dat een unieke verzameling gezangen bevat. Het werd in opdracht van de Turnhoutse begijnen genoteerd en door henzelf uitgevoerd. Hierdoor geeft het een unieke getuigenis van het lokale repertoire dat gezongen werd bij de verschillende kerkelijke feesten.

  Het boek werd gerestaureerd in 2006.
                

 • Zoutvatje

  Zoutvatje

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Dit kleinood werd in 1580-1581 gemaakt door Geeraert de Rasier. Hij was een gerenomeerd, Antwerps zilversmid. Het zoutvat is slechts 11,8 centimeter hoog. Op de zijkant staat een bijbels tafereel: Abraham die Isaak offert.

 • Reliekbeursjes

  Deze reliekbeursjes zijn één van de kleinste en oudste collectiestukken van het Begijnhofmuseum. Omdat ze zo speciaal zijn, werd het door de medewerkers van het museum in juni 2008 als Object van de Maand verkozen. Lees hier de volledige fiche!

   

  Reliekbeursje'Reliekbeursje 1' stamt vermoedelijk uit de 14de-15de eeuw en is 7 op 7 centimeter groot. Het is gemaakt van scharlakenrode tafzijde en is met wit linnen gevoerd.

   

   

   

   

   

   

   

   

  reliekbeursje'Reliekbeursje 2' dateert van de 14de-16de eeuw meet 5,5 op 5 centimeter. Het is vervaardigd uit bordeaux gesneden roedefluweel en met fijne rode tafzijde gevoerd.