Vlieg door Turnhout

Vlieg door TurnhoutVLIEG is opnieuw bijzonder ijverig in Turnhout. Ze heeft maar liefst zeven schatkisten verstopt in de stad: tussen boeken, in museumgebouwen of midden in het groene landschap. Als men ze wil vinden, moet men daadwerkelijk zijn speurneus gebruiken want het thema van de schattenjacht dit jaar is ‘Ruik jij wat ik ruik’. Vers gemaaid gras, een pas geschilderd doek of een heel oud boek … De jonge reukorganen kloppen overuren deze zomer!

Elke schatkist bevat een geurpakje boordevol spelletjes … én een geheime geur! Bovendien kan men op elke plaats een stempelkaart bekomen. Vanaf drie stempels gaan de schattenjagers met extra prijzen naar huis. Hoe meer schatkisten men zoekt, hoe meer stempels men verzamelt, hoe meer cadeautjes men wint!

Op schattenjacht in het Begijnhofmuseum

Kinderen kennen begijntjes misschien alleen nog uit stripverhalen. Maar ze hebben echt bestaan! In het Turnhoutse Begijnhofmuseum kun je zien waar ze woonden en hoe ze leefden. Het waren straffe dames die hun eigen leefregels bepaalden!  Begijntjes legden geen gelofte van armoede af.  Sommigen waren rijk, anderen arm. Dat zie je wel aan het interieur. Misschien hadden de begijntjes wel een schatkist! VLIEG heeft er deze zomer in elk geval eentje verstopt in het museum.

Om de schattenjagers te helpen is een zoektocht beschikbaar die naar de schat leidt. Voor de oudste kinderen (9-12 jaar) zijn extra vragen toegevoegd.
Goed ruiken is de boodschap! De Turnhoutse begijnen hielden van kruiden en gebruikten ze voor allerlei kwaaltjes. Ook nu nog heeft het museum een mooie kruidentuin.

En doe dat snuiven zeker ook tijdens een wandeling door het prachtige Begijnhof dat tot het UNESCO-werelderfgoed behoort!

Kinderen kunnen altijd gratis in het Begijnhofmuseum terecht. Elke woensdag van  juli en augustus geldt dit voorrecht ook voor volwassenen!

Hier heeft VLIEG de andere zes schatkisten verborgen: