Archief & Musea Turnhout

Archief & Musea Turnhout omvat het Begijnhofmuseum, het Nationaal Museum van de Speelkaart, het Taxandriamuseum en het Stadsarchief.

Huis metten ThorenDit samenwerkingsverband vormt het kenniscentrum van Turnhout en de Antwerpse Kempen. Het onderzoekt en documenteert de identiteiten van de bewoners en focust bovendien op het begijnenleven en de grafische industrie (speelkaarten). De verschillende locaties tonen hoe een geïsoleerde streek zich ontwikkelde tot een hedendaagse industriële regio. De collectie is ondergebracht in authentieke gebouwen die op zich al een rondgang waard zijn.

Sinds 2004 is Archief & Musea Turnhout door de Vlaamse overheid erkend op regionaal niveau, aanvankelijk onder de naam TRAM 41 (Turnhoutse Route Archief en Musea).

2018 is opnieuw een gevuld jaar. Na de tentoonstelling  'Kattenkwaad', naar aanleiding van het 35-jarig jubileum van de stripreeks 'Urbanus', startte op 30 juni de expo 'Hocus Pocus Speelkaart' over goochelen met speelkaarten. Tegeljkertijd opende het langverwachte museumcafé!

Het Taxandriamuseum is nog steeds in de ban van ‘Hotel Taxandria’. In dit fictieve hotel logeren historische gasten en archetypische figuren met een eigen kijk op de geschiedenis van de Antwerpse Kempen. Allerhande workshops en een  educatieve zoektocht zorgen ervoor dat ook de jeugd betrokken raakt bij de geschiedenis van onze streek. Sinds 22 maart tonen amateurfotografen hun visie op het begijnhof in de expo 'Serene Schoonheid'. En op 18 november start 'Handwerk Bandwerk' een grote textieltentoonstelling in samenwerking met Frieda Sorber van het Modemuseum (Antwerpen) en het Museum Tempelhof in Beerse.

Na een winter vol kommer en kwel omwille van grote wegenwerken op het begijnhof, werd het gerenoveerde en erg toegankelijke hof feestelijk geopend op 27 mei. En er is meer te vieren dit jaar: het begijnhof behoort al 20 jaar tot het UNESCO-Werelderfgoed. Het Begijnhofmuseum werkt uiteraard mee aan dat feestjaar, o.a. met de tentoonstelling 'Ontmoeting & Contrast'.

Het Stadsarchief bereidt zich stilaan voor op de grote verhuis naar het Warandeplein, waar het in 2020 samen met de Bibliotheek onderdak krijgt in een gloednieuwe vleugel van cultuurhuis de Warande. Aan het inpakken van de gigantische collectie wordt nu al gewerkt.

Verder kun je doorheen het jaar op de vier locaties terecht voor drukdemonstraties, speciale rondleidingen, lezingen en andere activiteiten. Raadpleeg de verschillende websites voor meer info:

Archief & Musea Turnhout is een stedelijke instelling en wordt gesteund door de Vlaamse overheid.

De administratie is gevestigd in de gebouwen van het Nationaal Museum van de Speelkaart, Druivenstraat 18, 2300 Turnhout - 014 44 33 98 - archief&musea@turnhout.be

Jaarverslag 2017

 Logo Vlaamse Overheid