Tentoonstellingen

Ontmoeting en Contrast
Hedendaagse kunst in dialoog met de begijnhofcollectie

27 mei 2018 tot 27 januari 2019

Kunstthema’s zijn universeel. Hedendaagse kunstenaars werken vaak rond dezelfde thema’s als hun collega’s  eeuwen geleden. ‘Ontmoeting en contrast’ gaat hierop in en plaatst religieuze kunst uit de collectie van het Begijnhofmuseum tegenover moderne werken. Het resultaat is opvallend, soms tegendraads, altijd confronterend.

Het combineren van oud en modern in een museum gebeurt wel vaker, maar voor het Begijnhofmuseum is zo’n directe ontmoeting wel bijzonder. De voorwerpen in het museum hadden voor de begijnen oorspronkelijk een gebruiks- of religieuze waarde. Voor hedendaagse bezoekers is ook het kunstzinnige aspect van belang en het wordt dan extra interessant als kunstenaars uit verschillende periodes en stijlen elkaar ‘tegenkomen’.

 Die Grablegung - J.J. MIchnia

Een deel van de werken is van de hand van Josef Jan Michnia (°1942). Deze Pools-Duitse kunstenaar vervaardigde 33 kleurrijke olieverfschilderijen met belangrijke gebeurtenissen uit het leven van Jezus. Een selectie hiervan wordt vanaf 27 mei getoond in confrontatie met tegenhangers van het museum. 
De regio is ondermeer vertegenwoordigd door Remi Lens. En ook heiligenbeelden worden opgevoerd, vaak hergebruikt door moderne kunstenaars. Ze geven commentaar op de hedendaagse cultuur, op het christendom en op de kerkelijke beeldtraditie. De soms indringende sculpturen vertellen nieuwe verhalen over de mens en religie.

‘Ontmoeting en contrast’ is een tentoonstelling die tegenstellingen aantoont, maar ook visies vermengt en vervolledigt.

Begijnhoven, Eeuwenoud, Eigentijds

Rondreizende tentoonstelling van Alexander Kerkhof

Met dit project wil Kerkhof de inspirerende aantrekkingskracht die de begijnhoven vandaag uitoefenen op een creatieve manier kenbaar maken. Daarnaast wil hij het verhaal vertellen dat zich vandaag binnen de muren van de begijnhoven afspeelt, en een andere kijk geven op dit cultureel erfgoed binnen een hedendaagse context, maar mét aandacht voor het verleden.

In augustus is de tentoonstelling te zien in Leuven, vanaf oktober in het Turnhoutse Begijnhof, in huis nummer 30.

Begiijnhof