Met je klas

Blijf je graag op de hoogte van al het nieuws voor scholen vanuit de musea? Schrijf je dan hier in voor de Nieuwsbrief Onderwijs.

Kind met inktvlekken

Het nieuwe streetartverhaal 'Kind met inktvlekken' heeft heel wat te bieden voor klassen van het basisonderwijs en het secundair onderwijs. Met een hele lijst aan lessuggesties én uitgebreid lespakket kan je zelf aan de slag. Combineer het lesmateriaal met één van de creatieve workshops en uiteraard de wandeling langs het streetartparcours. Hiervoor kun je een gids inschakelen of zelf op stap gaan met de audiogids.

'Kind met inktvlekken' met je klas

Bezoek de Begijnhofsite

Nog een prachtig verborgen plekje in Turnhout is het Begijnhof. Breng tijdens een stiltewandeling ook een bezoek aan het Begijnhofmuseum. Gun de leerlingen een blik in een authentiek begijnenhuis waar de tijd bleef stilstaan.

Misschien kunnen ze nadien in de klas zelf een nieuwe rok voor de begijnen weven? Download hier en hier je Begijnen.   

Praktisch:

  • Prijs: de toegang tot het museum is gratis voor -18-jarigen en hun begeleiders
  • Geschatte duur: 45 minuten
  • Openingsuren: dinsdag tot vrijdag van 14 tot 17 uur. Starten om 13.30 uur kan op aanvraag.

Reserveren

  • Geef de naam van je school, gemeente/stad, leerjaar, aantal kinderen en volwassen begeleiders door.
  • Laat een mailadres achter waarop onze educatieve medewerker contact opneemt voor het verloop van het bezoek en extra tips.

Geleid bezoek aan het Begijnhofmuseum

Boek een rondleiding over de geschiedenis en het leven van de begijnen.

  • Leeftijdsgroep: Vanaf de lagere school. De rondleiding wordt aangepast aan de leeftijd en de voorkennis van de leerlingen.
  • De gidsen voor deze rondleidingen kunnen vastgelegd worden via de dienst Toerisme & UiT (014 44 33 55). De gidsvergoeding bedraagt 60 euro/gids + 5 euro dossierkost.
  • De toegang tot het museum is gratis voor kinderen en jongeren tot 18 jaar.
  • Schoolbezoeken kunnen ook buiten de normale openingsuren van het museum, uiteraard na afspraak.

Bekijk hier enkele sfeerbeelden.

Leuke museumactiviteiten online

Binnen vier vaste rubrieken kan je thuis aan de slag met leuke museumworkshops, zoekopdrachtjes en weetjes. Laat je uitdagen door onze musea, of lees meer over bijzondere objecten uit de collectie!

Klik hier voor meer info! 

Gratis schoolvervoer

Logo Dynamo3Archief & Musea Turnhout is een erkende ‘cultuurschakel’. Klasgroepen kunnen via DynamoOPWEG het Begijnhofmuseum, het Nationaal Museum van de Speelkaart en het Taxandriamuseum tijdens de daluren gratis per bus  bezoeken. Op die manier genieten kinderen en jongeren en hun leerkrachten van onze educatieve en culturele activiteiten.

Wil je als school gebruik maken van dit initiatief? Surf naar de website van Dynamo3.