Vaste collectie

Het prachtige Begijnhof van Turnhout behoort tot het UNESCO-werelderfgoed. In dit oord van rust en stilte bevindt zich het Begijnhofmuseum. Met tien kamers, een binnen- en kruidentuin en veel gevarieerde objecten is het een uniek en sfeervol museum over zeven eeuwen begijnenleven.   

In de 20ste eeuw groeit het besef dat deze religieuze vrouwenbeweging in Vlaanderen tot het verleden gaat behoren. In Turnhout brengen de pastoor en enkele laatste begijnen de gebruiks- en kunstvoorwerpen van dit begijnhof bijeen en in 1953 opent men een museum op een historische locatie: in een convent of gemeenschappelijke begijnenwoning.

Schilderijen (vaak van anonieme Vlaamse meesters), beelden, relieken, prenten en gravures illustreren het devotionele en kerkelijke leven van begijnen. Het museum beschikt over mooie meubelen, zoals een bijzonder schapraai (servieskast), een Zeeuwse kussenkast en een 18de eeuwse expositietroon. Een zeldzaam fraai vormgegeven zilveren zoutvat, maar ook Delfts Blauw aardewerk en tinnen borden hebben een plek in de museale presentatie. De boeken- en muziekcollectie uit dit begijnhof zijn qua omvang en inhoud uitzonderlijk. Een uniek liturgisch muziekmanuscript uit de 16de eeuw is een erkend Vlaams topstuk.

De collectie bevat ook begijnenkledij, professiekroontjes en objecten die verbonden zijn aan de werkzaamheden van begijnen, zoals een linnenpers en zeldzame voorwerpen gebruikt in de hostiebakkerij van het hof.