Het Bijzondere Begijnenleven

Inspiratie voor kunst en bezinning

Nacht van het Kempens Erfgoed en Dag van de Stilte, 24 & 25 oktober 2020

Wil je Unesco Werelderfgoed bezoeken in de Kempen? Dat kan op het Turnhoutse Begijnhof. Bij avond is deze plek nog stemmiger en komen de gerestaureerde kerkramen mooi tot hun recht. De kerk en de kapel, die de kern vormden van het religieuze leven op het begijnhof, openen uitzonderlijk de deuren tijdens de Nacht van het Kempens Erfgoed en de Dag van de Stilte. Een gids vertelt je over de bouw, de architectuur en de kunstschatten van dit unieke stukje Turnhout.

Op zaterdagavond neemt een gids je mee langs hedendaagse kunst in het Begijnhofmuseum, als finissage van de presentatie rond religie en expressie door kunstenares Lilian Willemse. Zondagnamiddag staan eeuwenoude gezangen van de begijnen centraal tijdens een bezinningsactiviteit, in combinatie met een wandeling over het Begijnhof. Opnieuw krijgen de kerk en de kapel de nodige aandacht.

  • Zaterdag 24 en zondag 25 oktober 2020
  • De kerk en kapel zijn op zaterdagavond toegankelijk van 19 tot 21 uur.
  • De rondleiding langs de expo 'Stof tot nadenken' van Lilian Willemse is enkel op zaterdag en start om 19 uur / 19.30 uur/ 20 uur/ 20.30 uur.  Om 22 uur sluit de poort van het Begijnhof.
  • Op zondag is er om 14 en 15 uur de bezinningsactiviteit (30 min) in de kerk.  Tip: schrijf je ook in voor de daarop volgende gegidste wandeling van 14.30 en 15.30 uur.
  • Inschrijven: Voor de rondleiding op zaterdagavond in het Begijnhofmuseum, de bezinningsactiviteit en gegidste wandeling op zondagnamiddag dien je vooraf te reserveren. Stuur een mail naar museumworkshop@turnhout.be om je plaats te verzekeren.

Samen met de Vrienden van het Begijnhof, Lilian Willemse en Dirk Segers