Serene Schoonheid - het begijnhof van Turnhout

Interieur begijnhof - foto: Luc LuggheAl bijna tien jaar krijgen de Turnhoutse musea geregeld bezoek van fotograaf Rob Koop, met in zijn kielzog een aantal studenten van HORITO die de architectuur van de museumgebouwen of bijzondere elementen vastleggen met hun lenzen. Vaak leveren die oefeningen schitterende foto’s op. In een reeks stadsthema’s toont het Taxandriamuseum de komende jaren een selectie van deze pareltjes, opgehangen aan verschillende onderwerpen: Turnova, sterke vrouwen, Turnhout in de nevel.

Dat de eerste expo over het Begijnhof gaat, zal niemand verwonderen. In 2018 viert het hof dat het al 20 jaar de titel van UNESCO-Werelderfgoed draagt. Dat jubileum valt bovendien samen met de afronding van de werken. Een nieuwe bestrating en een gedeeltelijk heringerichte site geven de eeuwenoude plek binnenkort nieuwe glorie.

'Breng de binnenkant naar buiten, toon wat achter de muren te zien is.' Dat was de opdracht die Rob Koop zijn cursisten meegaf op het begijnhof. Behalve het hof zelf bezochten zij daarvoor plaatsen waar een gewone bezoeker nauwelijks komt: woningen, bedrijfspanden, de unieke bibliotheek Corpus Christianorum. Het resultaat is ronduit prachtig. De opnames tonen naast het landschap ook kunstige details, en geven een onbekende en vooral onverwachte kijk op het begijnhof. Een deel van de foto’s is vanaf 22 maart te bewonderen in de expo ‘Serene schoonheid’ in het Taxandriamuseum. Het Begijnhofmuseum toont de foto’s digitaal in een slideshow. Een aanrader!

Fotografen: Aernouts Lief, Aerts Maria, Bastiaensen Jhonny, Bussens Bert, Calders Frans, Dierckx Marjan, Druyts Lucas, Druyts Marianne, Geudens Godelieve, Goossens Fred, Jacobs Guy, Koop Annemie, Lardenoit Anita, Leys Jozef, Leysen Paula, Lugghe Luc, Mertens Vicky, Paulussen Lies, Sauvillers Jef, Schrauwen Lydia, Seuntiens Lucienne, Stoops Marleen, Van Baelen Emiel, Van Der Avort Peter, Van Der Veken Ludo, Van Dongen Adriana, Van Gauwbergen Ann, Van Uffel Marleen, Verbist Cyriel

Taxandriamuseum, Begijnenstraat 28, Turnhout – www.taxandriamuseum.be
Dinsdag tot zaterdag: 14-17 uur / Zondag: 11-17 uur