Archief & Musea Turnhout

Archief & Musea Turnhout omvat het Begijnhofmuseum, het Nationaal Museum van de Speelkaart, het Taxandriamuseum en het Stadsarchief.

Huis metten ThorenDit samenwerkingsverband vormt het kenniscentrum van Turnhout en de Antwerpse Kempen. Het onderzoekt en documenteert de identiteiten van de bewoners en focust bovendien op het begijnenleven en de grafische industrie (speelkaarten). De verschillende locaties tonen hoe een geïsoleerde streek zich ontwikkelde tot een hedendaagse industriële regio. De collectie is ondergebracht in authentieke gebouwen die op zich al een rondgang waard zijn.

Sinds 2004 is Archief & Musea Turnhout door de Vlaamse overheid erkend op regionaal niveau, aanvankelijk onder de naam TRAM 41 (Turnhoutse Route Archief en Musea).

2018 wordt opnieuw een gevuld jaar. Tot 31 maart loopt in het Museum van de Speelkaart de tentoonstelling 'Kattenkwaad' naar het kaartspel dat uitgegeven werd naar aanleiding van het 35-jarig jubileum van de stripreeks 'Urbanus'.

Het Taxandriamuseum is nog steeds in de ban van ‘Hotel Taxandria’. In dit fictieve hotel logeren historische gasten en archetypische figuren met een eigen kijk op de geschiedenis van de Antwerpse Kempen. Allerhande workshops en een nieuwe educatieve zoektocht zorgen ervoor dat ook de jeugd betrokken raakt bij de geschiedenis van onze streek. Tot 31 januari 2018 staat Koen Broucke centraal in het museum. Deze historicus én kunstenaar focust met zijn werk op twee Turnhoutse veldslagen. In het voorjaar maakt hij plaats voor de textielcollectie van het Museum Tempelhof in Beerse.

Na een winter vol kommer en kwel omwille van grote wegenwerken op het Begijnhof wordt het gerenoveerde en erg toegankelijke hof feestelijk geopend in mei. En er is meer te vieren dit jaar: het begijnhof behoort reeds 20 jaar tot het UNESCO-Werelderfgoed. Het Begijnhofmuseum werkt uiteraard mee aan dit feestjaar!

Het Stadsarchief bereidt zich stilaan voor op de grote verhuis naar het Kasteelplein, waar het samen met de Bibliotheek onderdak krijgt in een gloednieuwe vleugel van de Warande. De eerste steenlegging gebeurt in april. Het inpakken van de gigantische collectie kan nu al starten!

Verder kun je doorheen het jaar op de vier locaties terecht voor drukdemonstraties, speciale rondleidingen, lezingen en andere activiteiten. Raadpleeg de verschillende websites voor meer info:

Archief & Musea Turnhout is een stedelijke instelling en wordt gesteund door de provincie Antwerpen en de Vlaamse overheid.

De administratie is gevestigd in de gebouwen van het Nationaal Museum van de Speelkaart, Druivenstraat 18, 2300 Turnhout - 014 44 33 98 - archief&musea@turnhout.be