Musea Turnhout

Musea Turnhout omvat het Begijnhofmuseum, het Nationaal Museum van de Speelkaart en het TaxandriamuseumDit samenwerkingsverband vormt het kenniscentrum van Turnhout en de Antwerpse Kempen. Het onderzoekt en documenteert de identiteiten van de bewoners en focust op het begijnenleven en de grafische industrie (speelkaarten). De verschillende musea tonen hoe een geïsoleerde streek zich ontwikkelde tot een hedendaagse industriële regio. De collecties zijn ondergebracht in authentieke gebouwen die op zich al een rondgang waard zijn.

Sinds 2004 is Musea Turnhout door de Vlaamse overheid erkend op regionaal niveau, aanvankelijk onder de naam TRAM 41 (Turnhoutse Route Archief en Musea).


De musea in 2021

Als het vreemde jaar 2020 bij musea één ding teweeg gebracht heeft, dan is het wel de creatieve zoektocht naar nieuwe werkvormen en presentaties. Ook in 2021 bouwen de Turnhoutse musea hierop verder. De collecties zijn sinds kort digitaal te bekijken via de Vlaamse portaalwebsite Erfgoed in Zicht. Voor zoektochten, verhaallijnen en rondleidingen wordt een beroep gedaan op de handige Erfgoedapp. Workshops vinden plaats per gezinsbubbel en nieuwe tentoonstellingen krijgen telkens een digitale 3D-presentatie.

Uiteraard blijft het voor het publiek aantrekkelijk om thematentoonstellingen live te bekijken. Daarin komen de Turnhoutse musea graag tegemoet. Na de eigenzinnige expo ‘Druk Bezig’, waarbij negen jonge grafische kunstenaars aan de slag gingen met oude en moderne druktechnieken, gaat het Museum van de Speelkaart verder op deze ingeslagen weg. Sinds 1 april is het museum in de ban van censuur. De tentoonstelling 'X - Censuur en beeldcultuur' focust voornamelijk op censuur bij strips, cartoons en speelkaarten.

Blik op de tentoonstelling 'AANwinsten UITgestald' 

Het Taxandriamuseum baadde tot 21 maart in een waas van nevel met de fototentoonstelling ‘Turnhout in de nevel’, in samenwerking met de fotografiegroep van Rob Koop. Vermits de expo ‘AANwinsten UITgestald – 20 jaar verzamelwoede’ door sluiting van de musea niet de aandacht kreeg die ze verdient, werd ze verlengd tot 29 augustus 2021. Vanaf 1 oktober vormen Kempense kunstenaars het thema van een nieuwe expo 'Passage - Kempense Kunst nu.' Deze tijdelijke tentoonstelling is er nog te zien tot 29 augustus 2022.

Schrijver en dichter Geert de Kockere vult de vaste opstelling van het Begijnhofmuseum  aan met haiku's over het begijnhof en passende foto's.


Partners

Musea Turnhout werkt nauw samen met Erfgoed Noorderkempen en met het Stadsarchief, dat sinds kort verhuisde. Samen met de Bibliotheek betrok het archief een gloednieuwe vleugel van cultuurhuis de Warande.

Doorheen het jaar kun je op de locaties terecht voor drukdemonstraties, speciale rondleidingen, lezingen, workshops en andere activiteiten voor jong en oud. Deze activiteiten zijn nog niet allemaal mogelijk vanwege de coronamaatregelen. Raadpleeg de verschillende websites voor meer info:

Musea Turnhout is een stedelijke instelling en wordt gesteund door de Vlaamse overheid.
De administratie is gevestigd in de gebouwen van het Nationaal Museum van de Speelkaart, Druivenstraat 18, 2300 Turnhout - 014 44 33 98 - musea@turnhout.be

 

 Logo Vlaamse Overheid